Forfatterintervju: Anders N. Kvammen

Publisert 5. desember 2016 11:24, sist redigert 5. desember 2016 11:23


Anders N. Kvammen debuterte i år med tegneserieromanen Ungdomsskolen. For denne vant han årets Bragepris for barne- og ungdomsbøker.  Vi klapper i hendene over denne fantastiske boken, og vi gleder oss til å lese mer av han.


Gratulerer med å ha vunnet Bragesprisen for barn og ungdom! Hva betyr prisen for deg?


Tusen hjertelig takk! Denne prisen betyr utrolig mye for meg, og jeg er beæret og svært ydmyk over å ha vunnet. Det føles naturligvis også svært bra å motta denne anerkjennelsen for et prosjekt som tok lang tid å gjennomføre og krevde mye energi. 


Hva handler boken Ungdomsskolen om?


Karakteren Aksel begynner på en ny skole, og må forholde seg til et helt nytt miljø. Det er ikke lett å passe inn, og samtidig opplever han å miste et familiemedlem i en tragisk ulykke. Ungdomsskolen er en bok om de formative vanskelige åra hvor man ikke lenger er barn, men heller ikke helt voksen.


Hvorfor ville du skrive om dette, og hvorfor er settingen akkurat ungdomsskolen?


Jeg kan avsløre såpass at Ungdomsskolen er en selvbiografisk tegneserieroman. Da jeg skulle begi meg ut på mitt første lengre prosjekt, ønsket jeg å fortelle om denne perioden da den ofte stod igjen som de vanskeligste år i livet mitt. Det føltes viktig for meg å se nærmere på disse tre årene for og forstå hva som egentlig skjedde og hvordan jeg egentlig hadde det.


Hvordan er det å skrive og tegne en historie samtidig? Hvordan balanser du disse to?


Jeg lager sjelden manus, for meg holder det med en tidslinje. På tidslinjen skriver jeg stikkord slik at jeg vet hva jeg skal tegne fremover i tid. Rent praktisk skisser jeg historien slik den fortoner seg i tankene mine, men i tusjeprosessen kan historien endre karakter etter hvert som det visuelle trer frem. Jeg opplever at tegneprosessen gjør fortellergleden enklere – dessuten er jeg ikke noe tess som ren skjønnlitterær forfatter.


Hva er planen videre for skrivingen og tegningen?


Jeg har begynt på et nytt prosjekt, men foreløpig har jeg ikke kommet veldig langt. Jeg gleder meg veldig til nytt år, forhåpentligvis nytt kontor og tid til virkelig å fordype seg i et nytt prosjekt. Da jeg begynte på boken, var det som å begynne på en ny skole. Litt spennende, men også litt skummelt – det er det jeg også føler nå, men jeg har på følelsen at dette kommer til å bli en fin prosess.


Hva er det beste ved å være forfatter?


Det beste med å være forfatter, eller tegneserieskaper som jeg kaller meg, er først og fremst skapelsesprosessen og det å se hvordan et prosjekt tar form og vokser. Ved siden av dette er det veldig fint å være en del av et spennende tegneseriemiljø - også er jeg at velsignet med et fantastisk forlag som er bra på alle mulige måter!
(Foto: Tommy Næss)


Elise Kiær Salmi

Elise sitter i Uboks redaksjon. Hun har studert engelsk litteratur, studerer nå til å bli bibliotekar og jobber i bibliotek.

Bøker i dette innlegget