En reise i tiden

Publisert 30. juni 2016 12:00, sist redigert 30. juni 2016 11:36

Gjennom flere tusen år har forfattere og skribenter skrevet enorme mengder med bøker. I 2010 var antallet i hvert fall oppe ved 129 864 880 (http://www.fastcompany.com/1678254/how-many-books-are-there-world). Ettersom det finnes så mange er det ikke alle som får nyte rampelyset lenge. Enkelte forblir elsket i et par måneder, mens andre i flere tiår. Gamle forfattere, som Henrik Ibsen, George Orwell og Harper Lee, har skrevet flere anerkjente litteraturer som fortsatt gleder nye lesere den dag i dag.

Siden månedens tema er reise, tenker jeg å ta dere med på en reise i tiden og liste opp noen «must read»-klassikere fra det forrige århundre som ennå er ikke er utdaterte eller kjedelige, til tross for at enkelte av dem allerede har passert 100 år.Et dukkehjem (1879) av Henrik Ibsen

Mange ungdommer møter dramastykket Et dukkehjem av Henrik Ibsen gjennom norsktimene på ungdomsskolen, i forbindelse med litteraturhistorie. Boka ble utgitt i 1879 i tidsperioden realismen, en tid der forfatterne stilte seg kritiske til samfunnet og ønsket å få fram det som var ekte. Stykket skapte store debatter og fikk kraftig kritikk av folket, fordi det på den tiden var helt uhørt og veldig tabu for en kvinne å forlate både barn og ektefelle.

Handlingen foregår hos det tilsynelatende lykkelige ekteparet Nora og Torvald Helmer. Gjennom tre akt møter vi også andre karakterer (blant annet Fru Linde, Doktor Rank og sakfører Krogstad) som hjelper handlingen framover. Tidlig i stykket får vi vite at Nora endelig snart er ferdig med å nedbetale det hemmelige lånet hun tok opp i skjul hos sakfører Krogstad, for å finansiere utenlandsreisen for sin syke ektemann. Når Torvald senere trer inn som den nye bankdirektøren føler Krogstad seg litt utsatt og truer Nora med å avsløre hemmeligheten hennes. Gjennom andre akt øker fortvilelsen hennes, samtidig som nye hemmeligheten dukker fram. I siste akt finner Torvald ut av hemmeligheten, men istedenfor å reagere med forventet ridderlighet, møter Nora voldsom avsky. Til slutt ser Nora seg nødt til å bryte ut av ekteskapet sitt med Torvald Helmer og forlate barna sine, noe som var helt uhørt og veldig tabu før i tida. Dette førte til kraftig kritikk og skapte store debatter.Den lille prinsen (1943) av Antoine de Saint-Exupéry

Den lille prinsen av franske Antoine de Saint-Exupéry er en klassisk barnebok, som passer alle uansett alder. Boka ble skrevet i 1943, i kjølvann av Frankrikes kapitulasjon til Tyskland under 2. verdenskrig. Kort oppsummert handler boka om vennskap og kjærlighet, skjønnhet og sorg, samt hvor viktig det er å ta ansvar for dem man er glad i.

Hovedpersonen i boka er Den lille prinsen som bor på asteroide B 612. En dag begir han seg på en reise fra planet til planet for å finne seg en venn. På veien møter han kongen uten undersåtter, den forfengelige mannen, drankeren, forretningsmannen, lyktetenneren og geografen. Midt ute i Saharaørkenen møter han plutselig en pilot som måtte nødlande med flyet sitt. Videre deler historier om asteroiden sin og folkene han har møtt på veien. Dette er en koselig bok som er verdt å lese flere ganger, uansett hvor gammel man er.1984 (1949) av George Orwell

George Orwell er forfatteren bak den dystopiske framtidsboka 1984, som viser hvordan forfatteren tenker framtiden kommer til å bli. Handlingen utspiller seg i Airstrip One, i datidens Storbritannia. Samfunnet styres av et totalitært system der ingen individuelle rettigheter finnes, for Storebror (Big Brother) ser deg alltid og Tankepolitiet overvåker innbyggerne til enhver tid. I løpet av boka blir vi kjent med hovedpersonen Winston Smith, som er lavere funksjonær i Sannhetsministeriet (der hans oppgave er å omskrive gamle nyhetsartikler i tråd med regimets retningslinjer). I all hemmelighet misliker han regimet på det sterkeste, og ønsker å gjøre motstand.

Selv om boka ble skrevet for 60 år siden brukes den fortsatt som et eksempel på hvordan framtida kan utspille seg, spesielt nå som den nye teknologien begynner å ta over i hverdagen vår.Charlie og sjokoladefabrikken (1964) av Roald Dahl

Hva om du fant en gullbillett i sjokoladeplaten din? Hva ville du gjort om du var en av de fem barna som får besøke Willy Wonkas sjokoladefabrikk? Charlie Bucket vokser opp i en svært fattig familie, og mer enn alt ønsker han å besøke sjokoladefabrikken. Heldig som han er finner han en gullbillett i sjokoladen sin, og blir dermed en av de fem barna som får dra til sjokoladefabrikken. Sammen med bestefar Joe får vi oppleve sjokoladefabrikken på innsiden. En sprudlende fortelling av Roald Dahl om det gode og det onde, samt kjærlighet.


Hvilke bøker anser du som en klassiker?

Royce

Royce er en 17 år gammel jente. Utenom skole og dans, trives hun godt i sofaen ikledd de deiligste koseklærne sine, samt en god bok på fanget. Målet hennes er å lese flest mulig bøker, selv om tiden nesten aldri strekker til. En sjelden gang foretrekker hun å se den filmatiserte versjonen av en bok, men det er bare noen få unntak. Royce er kul.

Bøker i dette innlegget