Hva er egentlig fanfiction?

Publisert 7. august 2015 12:00, sist redigert 10. august 2015 15:19

Bøker i dette innlegget

Fangirl

Rainbow Rowell

(Foto av Drew Coffman.)


Fanfiction. Min store lidenskap gjennom hele videregående.

Fanfiction er, kort fortalt, å skrive videre på allerede kjente fortellinger. Fortsette historien om Harry Potter, historien om Bella og Edward, historien om Katniss Everdeen. For hva skjer egentlig med dem etter siste side? Hvorfor får vi ikke høre mer

Forfattere av fanfiction gir oss mer. Og mange av dem er veldig gode til å skrive, mange av dem blir også forfattere senere i livet. Jeg er en av dem - jeg begynte som fanfiction-forfatter, og i dag skriver jeg bøker. Fanfiction har gitt meg mye, både i form av gode leseopplevelser og masse skrivetrening. Man kan skrive fanfiction for seg selv, eller man kan publisere det på nettet. Det vanligste stedet å publisere er på Fanfiction.net, men det fins flere andre sider også.

Fanfiction høres kanskje nerdete og sært ut. Noe som kun er for spesielt interesserte. Men det er det ikke. Fanfiction skrives over hele verden, av gutter og jenter, menn og kvinner, i alle aldre. Og det skrives masse. La meg gi noen eksempler:

På Fanfiction.net fins det ...

- 34,000 historier om Star Wars
- 69,000 historier om Doctor Who
- 63,000 historier om Percy Jackson
- og: 721,000 historier om Harry Potter (tenk litt på det. Syvhundreogtjueen tusen!)


Man kan skrive og lese fanfiction på engelsk (det er det mest av) eller på sitt eget språk, man kan legge igjen kommentarer, og ikke minst, hvis man selv skriver, motta kommentarer fra lesere. Lesere som elsker historien din, som lengter etter å vite mer, som trygler om et nytt kapittel. Det fins ikke noe mer motiverende enn det, og det var dette som fikk meg til å skrive mange hundre sider (ja, du leste riktig) med fanfiction. Jeg har skrevet fanfiction om Harry Potter, Animorphs, Pirates of the Caribbean og Den mørke materien. Mange. Hundre. Sider. Så vet du det.

I fjor kom det også ut en roman om nettopp fanfiction. Den heter Fangirl og handler om en jente som skriver fra et univers som minner mistenkelig om Harry Potter ... Og forfatteren, Rainbow Rowell, har selvsagt også skrevet fanfiction. Akkurat som meg lærte det henne en masse om skriving - og veien til å bli en ekte forfatter ble mye, mye kortere.


For en stund siden ble det også startet en fanfiction-tråd på forumet vårt. Hvorfor ikke ta en tur inn dit og fortsette diskusjonen? Ellers anbefaler jeg dere alle å ta en tur inn på Fanfiction.net. Det er en opplevelse.


Mari Moen Holsve

Mari er forfatter og har tidligere sittet i Ubok-redaksjonen - hun er dessuten stor Ubok-fan!

2 kommentarer

Ellemerr

O_O
Ligger His Dark Materials fanfictionen din på fanfiction.net, Mari? DET vil jeg lese!

Mari

Haha, nei, den ligger (heldigvis, burde jeg kanskje si?) ikke der lenger. Vet ikke om jeg hadde våget å lese den igjen selv!

Stengt for kommentarer.