Linn T. Sunne: Å ha det bra

Publisert 26. november 2016 13:17, sist redigert 30. november 2016 09:40

I anledning månedens tema psykisk helse, ba vi forfatter Linn T. Sunne om å skrive litt om dette. Hun gir oss også tre lister med lesetips til ulike formål. 



Månedens tema i ubok er pyskisk helse, og for meg høres det litt skummelt ut. Litt psykt. Men helse har vi jo alle sammen, og den psykiske helsa handler jo om å ha det bra, ikke sant?

For å ha det bra, er det viktig å at du ikke har for mye problemer. Å få problemene opp på bordet, bearbeide dem og prate om dem, er lurt. Å legge lokk på dårlige hemmeligheter eller vansker kan jo rett og slett gjøre deg sjuk. I flere av mine ungdomsbøker skriver jeg om jenter som har hemmeligheter, eller trøblete ting i familien. For hvem av oss sklir helt lett og problemfritt gjennom livet, tross alt? Det er så lett å tenke at alle andre fikser alt mulig fordi du bare ser de ytre tingene, men faktum er jo at alle har noen rare tanker iblant, eller opplever at livet bare tar et balletak. Ulykker, sjukdom og død er det ingen som ønsker seg, men kan ramme deg likevel.

Å lese om andre som har det vanskelig kan gi oss perspektiver. Problemene du har sjøl, er store for deg, men kanskje kan du se at andre har klart å hanskes med sine, eller at faktisk kunne vært enda verre. Når jeg skriver ungdomsbøker har jeg lyst til å få fram at det meste faktisk går bra. Alle opplever at livet svinger fra topp lykke til seige dager der du ikke har lyst til å stå opp. Selv om du har sånne seige dager, betyr ikke det at det varer evig, eller at du ikke kan ha det fint innimellom. Selv om du opplever sorg, er det greit å treffe venner og å se en morsom film, le litt.

Hvis du har problemer som utvikler seg og blir virkelig store, har jeg et godt tips til en fin håndbok: Når livet er kjipt av Oda Rygh. Her finner du helt konkrete tips til hva du kan gjøre når du er i en livskrise, eller når en du kjenner har det tungt.

Hvis du er deppa fordi du ikke føler deg bra nok, fordi kjæresten din har slått opp eller foreldrene dine krangler, er det ikke sikkert at du har lyst til å lese om akkurat det. Kanskje trenger du en pause fra problemer, du trenger noe annet, noe deilig og lett og morsomt. Bøker, kanskje?

En god bok kan du forsvinne i. Du kan bli helt oppslukt av en fantasiverden, eller et spennende krimplott, du kan bli engasjert og glad i andre mennesker (som dessverre ikke fins). Litteraturen hjelper meg å ha det bra fordi jeg kan tenke på noe helt annet enn meg sjøl, jeg kan sette meg (eller helst ligge) ned og legge bort alt som stresser meg en stund. En pause, rett og slett. Det kan være en nervepirrende krim, en morsom bok, en tegneserie eller en bakebok å drømme seg bort i. Hva leser du for å ha det bra?


Trøbbel-lesetips:

Lille ekorn

Lett lykkelig

Blå blondie

Saiko (alle disse av meg)

Å spise blomster til frokost av Synne Sun Løes

Når livet er kjipt av Oda Rygh


Feel-good-lesetips:

Manuelas bakebibel av Manuela Kjeilen

Twilight - tegneserieroman av Stephenie Meyer og Kim Young

Populær av Maya van Wagenen


Forsvinn inn i boka-lesetips:

Napoli-kvartetten av Elena Ferrante

Jeg vet hvem du er av Yrsa Sigurdadottir

Blindgang av Jørn Lier Horst





[Portrett: Tove K. Breistein]


Elise Kiær Salmi

Elise sitter i Uboks redaksjon. Hun har studert engelsk litteratur, studerer nå til å bli bibliotekar og jobber i bibliotek.

Bøker i dette innlegget