Stemmen i øret

Publisert 12. mars 2017 15:30, sist redigert 12. mars 2017 15:27

Da jeg var liten hørte jeg mye på lydbok. Jeg lånte cder på biblioteket og hadde det som selskap mens jeg gjorde andre ting. Første gang jeg leste Sofies verden var det som lydbok, med storesøsters papirbok i fanget. Så stoppet det. En sommer, mange år senere, tok jeg det opp igjen og jeg fant en gammel discman som holdt meg med selskap til og fra sommerjobben min. Men heller ikke denne gangen varte det. Nå er jeg dermed inne i min tredje periode som lydboklytter, og jeg vil gjerne spre det glade budskap!

Jeg trenger ikke lenger å bære med meg mange cder. Jeg trenger ikke passe på at discmannen ligger rett og fint i veska. Jeg trenger ikke dra på biblioteket for å levere innen tiden. Alt jeg trenger for å høre timesvis med lydbok i uka har jeg allerede i hånden, mobilen.

Det finnes en rekke ulike apper som gjør lydboklyttinga til en lek. Selv har jeg prøvd flere forskjellige, og her er det varianter som passer ulike behov. Det er noen store kjemper som dominerer så å si hele markedet, og de leverer så absolutt solide, gode produkt. De er ulike med tanke på utvalg, prising og lignende, men det er ikke det jeg vil fortelle om nå.

Les mer om hvilke apper du kan bruke for å få lyd- og e-bøker på mobilen.

Jeg elsker å få gjort mest mulig, og med lydbok på øret har livet blitt enda mer effektivt. Jeg hører på lydbøker hele tiden, særlig stunder som vanligvis er ganske så kjedelige, som veien til og fra jobb, trening eller husvask. Plutselig kan jeg ha lest en hel bok på en dag, uten å ha satt meg ned for å lese et eneste minutt. Det gir meg stor glede å kunne hake av enda en bok på goodreads-leselista, uten at jeg egentlig har hatt lesetid i det hele tatt.

Konsentrasjon er noe man ofte snakker om når det kommer til lydbøker, og det stemmer, noen ganger klarer man ikke helt å følge med. Det kan være lydboka som ikke fenger, feil innleser eller bare at man er for opptatt med andre tanker. Det kan derfor være fint å prøve ut litt ulike innlesere og ulike språk. Selv hører jeg bare på svenske lydbøker for tiden, noe som fungerer kjempefint for meg! På svensk finner jeg mange nye bøker jeg ikke har hørt om før, og jeg blir ikke like rask ukonsentrert som jeg kan bli med engelske lydbøker. Så, her følger en liten liste med noen av høydepunktene jeg har hørt på lydbok - gammelt og nytt om hverandre:

  • Appelsinpiken av Jostein Gaarder
  • Girl in pieces av Kathleen Glasgow
  • Pojkarna av Jessica Schiefauer
  • We were liars av E. Lockhart
  • Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe (hørespill)

Et problem jeg har med så å si alle appene jeg har prøvd er at jeg synes det kan være kronglete å finne frem til nye bøker. Det er enkelt å søke opp når man har et konkret ønske, men vil man oppdage noe nytt man ikke visste man ville lese er ingen av ikke appene veldig hjelpsomme, synes jeg. Jeg lider ingen nød, jeg har fremdeles en liste over bøker jeg vil høre som er lenger enn listen over hva jeg har hørt, men jeg håper alltid på å finne noe nytt, bli inspirert og glede meg til enda en god lydbok! Del derfor gjerne ditt lydboktips med oss.

[Foto: Sascha Kohlmann]

lydbøker
Nora

Nora er en bokelsker som syns leseglede er viktigere enn litterær teori. Til daglig jobber hun i bokhandel. Ved siden siden av er hun bokblogger, drømmer om hage og leser helst litt triste, hverdagslige bøker. Nora er med i Ubok-redaksjonen.