Månedens bok - Smuss

Publisert 18. juni 2014 14:43, sist redigert 16. mars 2016 16:28

Smuss er en så spesiell bok at den bare måtte bli månedens bok nå i juni. Det er sommer, mange er fortsatt våryr, det er sol og lite klær, og hva passer da bedre enn tegneserier om sex?

OBS! Advarsel: Dette innlegget er fullt av sex, i alle former og fasonger. Og noen nakne kropper og kåte roboter. Hvis du syns det er støtende, kan du bare slutte å lese. Hvis du blir nysgjerrig, foreslår jeg at du fortsetter! 

(Bildet er fra innsiden av smussomslaget på boka)

Det er 19 ulike tegneserier i denne boks, laget av Norges fremste tegneserieskapere. Det er så mange at jeg ikke en gang har tenkt å begynne å ramse opp alle sammen! De som har laget denne boka ville lage en bok om alt det fine, rare, flaue og gode med sex. Det er vel ingen hemmelighet at sex selger, og det er vel heller ikke til å legge skjul på at overskrifter som "Dyneløfting", "Cora Sandel suger" og "Det er jo dette som er deilig", er med på å pirre nysgjerrigheten. Du kan også lese forfatterens gjesteblogg som vi publiserte her på ubok for et par uker siden. 

I stedet for å skrive side opp og side ned, har jeg lyst til å vise deg noen sider fra boka. Det vil vise deg hva dette er på en helt annen måte enn jeg klarer å beskrive med ord!

Noen av historiene er veldig direkte:


(Fra "Tenker på sex" av Tim Tufs)

Andre er mer abstrakte:


(Fra "Drømmen" av Espen Friberg)

Runkerolf er bekymret for runkesjekk på skolen:


(Fra "Runkerolf" av Johannes Holstad Tønder, Tim Tufs og Falnes-Farge)

Andre tegninger er mer poetiske:


(Fra "Du rann inn i meg" av Inger Zivana M. Torvund)

Det er noen som er veldig fargerike


(Fra "Hey, little girl" av Tor Ærlig"

Det kan til og med være at man tenker mye på sex på biblioteket!


(Fra "Cora Sandel suger" av Lene Ask)

Og så må jeg jo nevne at det er et eget kapittel med robotsex! Det er det som er brukt som bilde helt øverst i bloggen her. En robot er ute og skal finne seg en prostituert robot han vil ha sex med, på bildet står han og ser på utvalget. 

Som du skjønner får du i denne samlingen veldig mye forskjellig, og mange ulike vinklinger rundt tema sex. Ikke alle historiene har en happy ending, men sånn er det vel i virkeligheten også. Det jeg liker godt med denne boka er nettopp det at den inneholder så mye. Den har mange forskjellige typer historier, mange måter å tegne på, og den tar opp mange spørsmål rundt sex, på en ganske subtil måte. Sex kan være så mangt, og det viser denne boka veldig godt. 

Jeg håper mange blir nysgjerrig på denne og vil ta en titt! Hvis du vil kan du begynne med å bla i de første sidene.

God sommer! 


Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!

Bøker i dette innlegget