Møte med Vera Voss på hemmelig sted

Publisert 16. november 2015 12:00, sist redigert 23. november 2015 15:32

Bøker i dette innlegget

Hevnen

Vera Voss

Modellene

Vera Voss

Anonym

Vera Voss

Vera og Emilie har intervjuet Vera Voss, forfattergjengen bak serien De4 på deres hemmelige skrivested. Vi fikk møte to av forfatterene og har snakket med dem om bøkene deres og deres syn på tema som blogging, nettanonymitet og mobbing.

Hvordan og hvorfor startet dere med dette prosjektet?

Vi elsker serier, særlig tv-serier! Og vi vet at ungdom, særlig jenter, sluker sesong på sesong av serier på tv og nett, så hvorfor skulle de ikke kunne sluke bøker på bøker i en bokserie? Det måtte vi bare teste ut - og dermed ble Vera Voss skapt

Bak pseudonymet Vera Voss, står det en hel gjeng med jenter. Vi er bare kvinnelige forfattere, og vi har lyst til å skrive for jenter, med tematikker som jenter synes er interessante.  

Hvordan er det og skrive en bok sammen som dere gjør med flere personer?

Vi rapper noen triks fra hvordan man skriver TV-serier, for når man skriver for tv, sitter ofte flere forfattere sammen. Først skriver vi noe som kalles en storyline, det er en måte å planlegge hva boken skal handle om, hva skal dette kapittelet handle om og hva skal neste kapittel handle om? Når vi skriver storyline er vi alt fra to til fem jenter som sitter sammen.Vi bruker ganske mye tid på å finne ut av hva "storyen" skal være, før en av forfatterne begynner å skrive det ut.

Hvordan kommer dere frem til en god fortellerstemme når dere skriver sammen?

Alle skriver jo forskjellig, så det tar litt tid å finne én fortellerstemme. Men det er ofte en som skriver gjennom alle bøkene helt til slutt, sånn at de språklig skal henge enda mer sammen. For vi skal jo være Vera Voss og man skal kjenne igjen Vera Voss, vi er én forfatter selv om vi er mange.

Hvordan føltes det å gi ut en bok anonymt?

Det er egentlig bare er dritkult, fordi folk er utrolig nysgjerrige på hvem Vera Voss er! Vi tror at Vera Voss skal gi ut flere bøker og kanskje til og med kommer hun til å skriver flere serier ... Hvem vet?

Har dere en spesiell begrunnelse for hvorfor dere valgte navnet Vera Voss som pseudonym?

Vi er jo vokst opp med bøker som Frøken Detektiv og Hardy Guttene og Grøsserne, og den typen serie-litteratur. Alle de seriene er skrevet av en gruppe forfattere som sammen har ett pseudonym, ofte er de pseudonymene litt smårare, det er nesten som om de vil at vi skal vite at det er ikke én forfatter, men det er flere. Vi synes Vera Voss er et morsomt og kult navn på et forfatterrom som kommer til å skrive mange serier fremover!

Hva mener dere om anonymitet og nettanonymitet? Dere har jo valgt å skrive boka under pseudonym og i boka så er det jo mange som er anonyme på bloggene deres.

Anonymitet kan både være noe fint og noe litt skummelt. På nettet er verden litt grenseløs, alt er mulig, man har tilgang på all kunnskap, man kan snakke med folk over hele verden på en gang, man kan være akkurat den man vi være - og det er kjempekult!

Det er ganske mange jenter som faktisk ikke helt tør å si hva de mener og være den de er, da kan nettet være et ganske deilig og fint sted å være. Der kan være lettere å mene noe, og det kan være lettere å bli kjent med andre.

Det farlige med det er at alle kan være anonyme, også de som ikke har gode hensikter.

Bøkene deres handler om mobbing og hevn, hvorfor har dere valgt å skrive om dette, og hva er deres syn på dette?

Mobbing er blitt enda større og vanskeligere med nettet, det er så lett å mobbe, og det oppstår en type mobbing som ikke har eksistert før, og det sprer seg mye fortere. Bare tenk på hun som sølte vann på scenen på Justin Bieber-konserten! Foreldrene våre har ikke opplevd dette selv, det er nok vanskelig for dem å forstå og snakke om, så derfor tror vi det er viktig å skrive om det. 

Når det kommer til hevn, så mener vi at det er veldig viktig å si ifra, og stå opp for seg selv, men det er ikke det samme som hevn. Vi tror alle kjenner på den følelsen av at man har lyst til å kline til en som tyner deg, og for det første, det er en helt okei følelse, og for det andre, det er bra å stå opp for seg selv, men man bør jo passe seg for å ikke bli den man selv hater eller er redd for, det tror vi ikke fører noe med seg. Vi tror det er viktig å skille mellom å si ifra og å hevne seg.

Hva synes dere om blogging og bloggekulturen blant ungdom?

Det er kjempebra! Vi synes det er dritkult at jenter og gutter har et sted hvor de kan få snakke ut til hele verden, og bli hørt. Det er fint at unge får en kanal ut og at de blir synlig. Dette er jo det beste med nettet, ungdom får og tar plass, og det synes vi er kjempeviktig. De får like mye innflytelse som femti år gamle menn, og det er så bra! Vi skulle ønske det var mange flere som blogget.

Samtidig har de som blogger et ansvar for det de forteller og formidler og legger ut, og det er ikke alltid like lett - men først og fremst er det bare fint at det er rom for at alle kan kommunisere ut og bli hørt. .

Hvor mange bøker planlegger dere å skrive i De4 serien? Har dere bestemt det allerede?

Så mange som mulig!! Det er flere på gang, og på tavlen bak dere står storyline for de to neste bøkene som kommer. Så det flere om ikke så veldig lenge håper vi.

Hvordan synes dere responsen på serien har vært så langt?

Responsen har vært kjempebra, og kjempehyggelig! Vi har en facebookside hvor det er jenter inne som liker og kommenterer og sender meldinger nesten hver dag, og det er veldig kult! Det er så hyggelig at folk sender meldinger og mailer og forteller at de digger bøkene.

Hvis dere skulle gitt ett råd til dere selv da dere gikk på ungdomskolen, hva ville det vært?

 “Drit i hva andre tenker, drit i å være redd og guts på. Det er ikke så farlig. Rekk hånda opp oftere snakk høyere oftere. Sleng med leppa oftere. Og ikke tenk så mye på hva de andre synes." Jenter har godt av å øve seg på å ikke være stillest i klassen, vi må tørre å si i fra, vi også! Vi må bli flinkere til å mene ting, i klasserommet, i gjengen, på nettet - for eksempel på Facebook, eller i avisen, og på TV. Meningene til tenåringsjenter mangler litt der ute - så Vera Voss vil si at det er viktig at jenter tør å være enda mer synlige!

Hvordan har dere laget videoene?

Ved siden av å skrive bøker så er vi flere forfattere som også jobber med TV. Og vi har lyst til, og tror at De4 kan fortelles på mange forskjellige måter. Det kan fortelles gjennom bøker, det kan fortelles gjennom YouTube videoer, film, TV serie, så sånn at det vi har gjort er det at vi ganske tradisjonelt har skrevet manus for noen episoder, også har vi satt sammen et lite team, med fotograf og regi, og dratt ut og filmet. 

Vera var tidligere med i ungdomsredaksjonen, men er nå med i "voksen"-redaksjonen. Hun er 20 år og studerer for å bli bibliotekar. Her på Ubok legger hun inn bøker i bokbasen, skriver litt i bloggen og iblant stikker hun også hodet inn på forumet. Hun er også med på ulike arrangementer som forfatterintervju og uboks lesesirkel.