Nådegaven - og hvorfor du bør lese dem!

Publisert 3. august 2015 21:36, sist redigert 7. august 2015 10:10

Nådegaven er en fantastisk trilogi som består av tre gode bøker.  Katsa, Flamme og Blålind. Alle tre bøkene foregår i det samme universet. I første og tredje boka foregår all handlingen i Midtlun, Sunder, Montsø, Nander, Vester og Austtil, men i den andre boka foregår handlingen i rikene øst for Montsø.

Katsa
I en verden der folk født med ekstreme evner – kalt en nådegave – blir fryktet og utnyttet, bærer Katsa byrden av å ha en nådegave selv hun avskyr: nådegaven å drepe. Men etter å ha møtt Po er hun nødt til å bruke den mer enn hun vil selv for å redde og beskytte seg selv og andre. Denne boka er god på mange forskjellige måter. Den skildrer alt veldig bra og holder alltid spenningen på et perfekt punkt. Ikke for mye og ikke for lite.

Flamme
Som det siste menneske-monsteret i live, er Flamme også en av de kraftigste og vakreste av alle de vanlige menneskene. Hun har også evnen til å se inn i hodene til folk for og kontrollere de og lese tankene deres. Denne evnen blir brukt på en måte som gjør det spennende å lese om, men den blir ikke brukt hele tiden. Bruken av ord på riktige steder er også veldig god. Kort sagt, en av de beste i sitt slag som jeg har lest!

Blålind
Siden jeg ikke har lest Blålind enda, har jeg ikke så mye å si om den - enda... Men, her er det som står bak på boka: I en verden der et fåtall mennesker har ekstreme evner som kalles nådegaver, hadde kong Leck en nådegave som gjorde ham i stand til å lyve så alle trodde ham.
Da Blålind ble dronning ti år gammel, trodde hun at drapet på faren innebar slutten på hans brutalitet og psykopatiske påvirkning.
Hun tok feil.
Den etterlengtede oppfølgeren til Katsa og Flamme er mer voldsom, oppkvikkende, vemodig og romantisk. Blålind er nå atten år og mener at rådgiverne overbeskytter henne. Hun sniker seg ut av slottet på nattetid og vandrer gatelangs i sin egen by, forkledd og alene – og risikerer både å bli drept og få hjertet knust.

Sebastian Johnsen

Jeg er en 15 år gammel gutt som ble ungdomsredaktør på Ubok vinteren i 2014. Jeg ELSKER å lese fantasy, men kan ikke gjøre det hele tiden, dessverre... Jeg leser krim eller noe sånt noen ganger, med bare hvis boka er god. På fritiden liker jeg å spille eller være med venner. Jeg håper også at han kan skrive en bok engang, men er ikke så sikker på at jeg vil klare det.

Bøker i dette innlegget

2 kommentarer

Ellemerr

Jeg elsker, elsker, elsker Nådegaven! Jeg har lest alle tre bøkene, og noe av det mest fantastiske er de tre vidt forskjellige hovedpersonene, som vel egentlig er ganske like likevel – de er i alle fall helt fantastiske heltinner! Og alle tre sliter med at en sterk og ond mann har fått forme livene deres, og nå må de prøve å ta dem tilbake…

Katsa er på veldig mange måter en erketypisk heltinne. Hun er utrolig god til det hun kan, men er usikker på hvordan hun kan bruke gaven sin uten å misbruke den. Jeg elsker reise-stilen som er brukt i mesteparten av denne boka; typisk “adventure” eventyr.

Flamme er mye mer moden; hun vet allerede hvem hun vil være, men sliter litt med å få alle andre til å se hennes “sanne” jeg bak monsteret. Selv om det er en del kul bueskytting og reising i denne boka, er den ikke i samme “adventure” stil som Katsa; den er mer politisk og krigersk.

Blålind er den eneste av de tre som ikke har spesielle evner, men hun gjør opp for det med å være dronning! Den kuleste dronninga ever! Og boka hennes er i spion/krim sjangeren! Elsk, elsk, elsk! <3

Ellers en interresant vending: du kan godt lese Flamme først, selv om den er bok to. Det er bare en person som er med i både Flamme og Katsa, og tidslinje-messig foregår faktisk Flamme før Katsa – så jeg tror det kan være interessant å lese den veien, for så å kunne diskutere hvordan man leste bestemte deler av bøkene med en som leste andre veien. Men det kan hende at jeg bare er litt rar sånn. xD Blålind må uansett komme til slutt.

Jeg håper veldig at Kristin Cashore ikke er ferdig å skrive for denne verdenen; den har utrolig potensiale og som jeg kanskje har nevnt et par ganger nå – jeg elsker virkelig disse bøkene!

MarteVestly

Jeg leste Nådegaven i forbindelse med et engelskprosjekt på skolen (leste altså Graceling), og jeg likte den veldig godt. Gleder meg veldig til å lese resten av bøkene så fort jeg får ut fingeren og kjøper dem.

Stengt for kommentarer.