Når du får lyst til å skrive

Publisert 24. juli 2015 13:06, sist redigert 24. juli 2015 13:06

Når du får lyst til å skrive

Sommerferie. Med bølger og fugleskrik, eller ekko mellom fjellene. Med bilbråk, reklamelyd og kul butikkmusikk. Sommerferie. Da har du fri. Da har du virkelig tid til å skrive.

Skrivebehovet
Jeg er sikkert ikke den eneste som får plutselige sug etter å skrive. Utifra ingenting kommer det behovet – et ønske om å få noe ned på papir. Det er deilig de gangene du vet hva du vil skrive. Når en god historie eller et flott dikt bare popper opp i hodet ditt. Det kan både ta fem minutter og tre år å få skrevet det. Men du er i hvertfall i gang.
  Allikevel er det stunder som du ikke har peiling på hvordan du vil forme ordene. Du aner ikke hva du vil skrive om en gang. Du vet ingenting om hvor dette skrivebehovet kommer fra, hvorfor du bare skrive. Men det må du. Hva gjør du da?

Kanskje vil du prøve noe nytt?
Jeg fikk bare for et par dager siden vite om 6 ord-noveller. Disse er veldig korte historier, som ved første øyekast ofte ikke gir mening. Men jeg gikk altså fra å ikke forstå dem, til å se hvor fantastiske mange av dem er. Skriv et selv da vel!
  Er du av typen som synes dikt er kjedelige, treige og kun for dype voksne? Gjør noe med det! Skriv ditt eget dikt. Kanskje får du en helt ny interesse med på kjøpet?
  Har du noen gang vært med på en skrivekonkurranse? Der får du ofte tema eller sjanger – i tillegg til at du har et mål og en frist. Tenk om det er akkurat din tekst som kaprer førsteplassen.

Sliter du fortsatt med å finne ideer? Sånt skjer av og til. Vil du fortsatt skrive? Så klart! Derfor har jeg samlet et par ideer til deg. Hva du gjør med dem er opp til deg selv. Post gjerne tekstene dine her på Ubok – her har du garantert mange som vil lese! 

Hva kan jeg skrive om?
-Skriv en kort historie om hva tannbørsten din tenker mens du bruker den
-Skriv et dikt til ditt aller største kjendiscrush
-Beskriv drømmejobben din - men bruk bare adjektiver!
-Skriv av halve førstesiden i favorittboken din, men skriv en ny versjon av neste halvdel av siden. Endrer fortellingen seg nå?
-Skriv fra perspektivet til en femåring som ser at en plante vokser over tid. Hva tenker hun/han?
-Gjenfortell Harry Potters livshistorie – men bruk bare verb!
-Lag en veldig detaljert beskrivelse av en karakter du finner på

Lykke til! Jeg gleder meg til å lese! 


Oline Friestad Gravdahl

Jeg heter Oline og bor i Gamle Oslo. Jeg har vært ungdomsredaktør siden rundt mai 2015. Dette er noe jeg trives godt med, i tillegg til at jeg på fritiden spiller håndball, leser og skriver selv.

3 kommentarer

MarteVestly

Flotte tips, passer godt til Camp NaNoWriMo som snart er over

Oline

Marte: Er du med på Camp NaNoWriMo? Hvis du er det, lykke til!! :)

Elinew00

Morsomme forslag, disse må jeg bruke en gang! :D

Stengt for kommentarer.