Om sex og sånn

Publisert 10. juni 2014 15:35, sist redigert 10. juni 2014 15:44

Hva? En tegneseriesamling om sex? Dette følte vi i Ubok nesten at vi måtte undersøke litt nærmere! Vi spurte tegneserieskaper Lene Ask, som er en av to redaktører for den nye tegneserieantologien Smuss, om hun kunne fortelle oss litt om boka. Dette er hva hun svarte:

Egentlig er det ganske rart at jeg skulle ende opp som en av to redaktører for en tegneseriesamling om sex, for jeg er ganske prippen. Eller kanskje ikke akkurat prippen, for jeg tegnet jo en oversikt over alle menn jeg har ligget med i den første tegneserien min Hitler, Jesus og farfar. Men jeg er ganske lei av sex. I alle fall alt maset om sex.

I avisene, reklame og i samfunnet generelt er det et enormt fokus på sex og på kropp. Det er som om sex er helt tømt for innhold og alt vi har igjen er tips om hvordan vi kan få "Sexy rumpe på 5 uker!", "Gode råd på veien til trippelorgasme!" eller "Så ofte tenker norske menn på sex!" Sex har blitt en prestasjon på lik linje med å gå Birken, løpe maraton eller sykle fire mil om dagen. Når jeg leser om sex i bøker, slår det meg ofte at det virker litt for perfekt. Det er sjelden at folk som har sex i bøker plutselig oppdager at de har glemt å ta av seg sokkene eller at de ikke har barbert seg under armene siden i fjor sommer. I bøker er sex ofte vakkert og poetisk. Det kan virke som om mange forfattere er litt flaue når de skriver om sex, for det er sjelden at de beskrive direkte hva som skjer. I stedet brukes metaforer. Disse metaforene gjentas ofte og blir klisjefylte.  Det er mye gardiner som blåser i vinden, fuglesang, gjærbakst og damp. Og tilslutt rir man inn i solnedgangen til sitt perfekte klimaks. For i bøker får nesten alltid begge to orgasme samtidig. Vel, min erfaring er at akkurat dét er mer unntaket enn regelen.

Jeg har alltid ment at tegneserier egner seg spesielt godt til å skildre flaue situasjoner. Kanskje fordi man lett kan vise hva folk egentlig tenker selv om det ser ut som om de har full kontroll. Tegneserier egner seg også godt til å få frem de pinlige pausene mellom det som blir sagt. Med Smuss håper vi for det første å gi leseren mange gode tegneserie-historier, men også å gi leseren en mer variert fremstilling av sex enn de historiene vi vanligvis omgir oss med. Vi har spurt norske tegneserietegnere ut fra tanken om at vi vil ha bredde og variasjon. Her kan du blant annet lese om den første forelskelsen, Sjømannens eskapader og robotens besøk på bordell. Du får poetiske skildringer, flaue fortellinger og morsomme situasjoner. Kanskje du etter å ha lest denne boka ikke trenger å være noe særlig opptatt av at sex skal være så perfekt. For som Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad sier i sin bok, Det blir pinlig uansett.


Alle tegneseriene er hentet fra antologien Smuss, og er laget av (fra øverst) Tim Tufs, Ida Larmo og Inga Sætre.

Elen Betanzo

Elen er forfatter og medlem av Ubok-redaksjonen. Hun studerer også ved Forfatterutdanningen til Norsk Barnebokinstitutt.