Splintret

Publisert 16. april 2016 11:13, sist redigert 27. april 2016 13:19

Bøker i dette innlegget

Splintret

Neal Shusterman

Abort har alltid vært et vanskelig tema, og i Neal Shustermans dystopi (oversatt av Morten Hansen) har denne diskusjonen ført til en hel borgerkrig hvor fredsløsningen ble "Livsloven". En lov som går ut på at alle barn ikke kan røres før de er 13 år og da kan foreldre velge å fragmentere barnet, det vil si at barnet sendes på høstningsleir og får kroppen delt opp og gitt til organdonasjon. På denne måten vil livet aldri bli avsluttet - teknisk sett - selv om man ikke lenger lever. Det er dette som er grunnlinjen i den nye loven. Det er først når barna er 18 år at de er trygge. 

Organdonasjon er en god ting og kan redde mange liv, men i dette tilfellet hvor det er rikelig med kroppsdeler på lager har dette blitt en forbruksvare. Istedet for å prøve å redde den delen som ikke er optimal, blir den istedet bare byttet ut. Stor etterspørsel gjør at nødvendigheten for fragmentering blir stor. Men når ofrene blir donert i våken tilstand vil det ha noe å si på det som blir donert? Kanskje, kanskje ikke, dette vet jeg ingenting om. Et av kravene til fragmenteringen er at "fraggerne" er bevisst gjennom hele prosessen, for å ikke få livet avbrutt på noe som helst tidspunkt. For det gjorde jo ikke boken litt mer uhyggelig! Jeg hadde ikke likt å vært våken og sett føttene mine forsvinne ut av rommet på et brett... Men altså, det er mye mer i denne boken enn selve operasjonen, ikke la det stoppe deg. 

I boken får vi høre mange ulike stemmer; noen forteller bare èn gang, andre litt mer. Det er i hovedsak Connor, Risa og Lev vi følger. Connor er en villstyring på seksten år og foreldrene har nettopp signert fragmenteringsorderen. Fra avtalen blir inngått tar det tre uker før barnet blir hentet, og det er ingen vei tilbake så snart navnet er på papiret. Angrer man, så angrer man, men det er ingenting man kan gjøre. En legende som fraggerne stadig vekk forteller om er den om Humphrey Dunfee. Dunfee var en gutt som ble sendt til høstingsleir av foreldrene, som angret sin beslutning kort tid etterpå. De prøvde forgjeves å få gutten sin tilbake, men det var for sent; Humphrey var allerede fragmentert. Det sies at foreldrene dro rundt for å finne alle kroppsdelene - drepte om nødvendig - for å bygge opp sin egen sønn igjen. Så, ingen angrerett. 

Tilbake til Connor: at han skal fragmenteres skal han egentlig ikke vite, men han finner det ut når ser familiens flybilletter til Bahamas og hans mangler. Deretter finner han fragmenteringslappen, og han bestemmer seg for å rømme..

Risa er et barnehjemsbarn hvor staten ikke har midler til å ha henne lenger. Det fødes for mange barn som trenger en barnehjemsplass og siden Risa er over tretten er løsningen fragmentering. Uønskede barn blir enten satt på barnehjem eller storket. Storking et morsomt begrep som boken lærer oss, det går ut på at foreldrene plasserer det nyfødte barnet på trappen til et hus. Klarer de å snike seg vekk uten å bli sett, må familien i huset ta til seg barnet som sitt eget. Tre av søskene til Lev kom inn i familien på denne måten. 

Lev - eller Levi Jedediah Calder - er en tiende. Det vil si at han er det tiende barnet i en svært religiøs familie og skal fragmenteres nettopp på grunn av religiøse årsaker. Hele livet har han blitt behandlet som noe hellig. I motsetningen til Risa og Connor, så gleder han seg. 

Vi møter også mange triste historier: Roland julte opp stefaren i et forsøk på å beskytte moren som har blitt mishandlet i lang tid, men moren tok stefarens parti og signerte kontrakten om fragmentering for sønnen. Hayden er en rikmannsgutt som kom imellom foreldrene i et bittert skilsmisseopprør; ingen av partene ville se sønnen hos den andre og valgte dermed fragmentering. Cy-Fi eller Cyrus Finch (som også en av forfatterens favoritter) får en ny tinningslapp av en fragger, men denne ene åttendedelen av hjernen hans lever sitt eget liv og styrer Cy-Fi innimellom og viser han minner fra sitt avbrutte liv. 

Selv om boken kan høres litt brutal ut, er den fryktelig spennende! Jeg vil heller ikke påstå at boken er forutsigbar.   Det er så mye mer i boken jeg gjerne skulle ha skrevet om, men man må jo spare noen overraskelser til de som vil lese den. Liten funfact: det er faktisk noen som har forsøkt å legge ut sjelen sin til salgs på eBay. Annonsen ble som i boken avvist og svaret selgeren fikk er ikke oppdiktet (ifølge forfatternes takk).

Lurer du på hvordan en fragmenteringsprosess foregår? Ta en titt på denne videoen! Denne prosessen er strengt hemmelig for alle og ingen får kjennskap til den før de er inne i "Slakterhuset". Til dette medisinske ritualet trengs det tolv kirurger, ni kirurgassistenter og fire pleiere, og hele prosessen tar tre timer...

Cornelia er utdannet litteraturviter, jobber som bibliotekar og sitter i redaksjonen her på Ubok.