Verden er en boble

Publisert 6. juli 2016 11:02, sist redigert 6. juli 2016 16:29

Bøker i dette innlegget

Verden er en boble

Nicola Yoon

Noen bøker er det ikke du som finner, de finner deg. 

For meg var det litt sånn med Verden er en boble av Nicola Yoon. Jeg leste den tidligere i vår, og ble helt betatt! En litt annerledes bok, med en fantastisk hovedperson. Dette er definitivt et lesetips til alle John Green-fans, og andre som liker bittersøte bøker med en overraskende vri. (Jeg lover, ingen spoilers her!)

Madeline har en ekstremt sjelden sykdom: Hun er allergisk. Mot alt. ALT. Verden. Hun lever derfor innestengt i sin egen boble i huset sitt, der alt er sterilt og rent og hygienisk. Hun lever i utgangspunktet helt greit med dette, hun har ikke kjent til noen annen hverdag på fryktelig lenge. Men så skjer selvfølgelig det som forandrer på hele hennes bittelille bobleverden: En ny familie flytter inn i nabohuset. Gjennom vinduet sitt følger hun med på dem, og spesielt på sønnen. Plutselig er det ikke lenger så greit å være innesperret i den lille bobla som huset hennes utgjør. 

Noe av det jeg liker aller best i boka er språket, det litt mørkt humoristiske synet som Madeline har på verden. Hun skriver blant annet sine egne hyperkorte bokanmeldelser (Og, ja, akkurat her er det noen spoilers på de aktuelle bøkene)


Hun jobber med ulike eksperimenter for å få tiden til å gå. 


Hun skriver også logg over veldig mye rart, blant annet hva nabofamilien driver med. Når man ikke egentlig har noe særlig liv selv kan det være veldig interessant å følge med på hva alle andre driver med rett utenfor. Og det er da du også skjønner at hun blir nysgjerrig på nabogutten, Olly. 


Det sier seg vel selv at det ikke er så innmari kult å tilbringe ungdomstiden sin innesperret hjemme, uten mulighet til å treffe venner eller drive med fritidsaktiviteter. De eneste hun får møte er moren, hushjelpen (som er mer som en slags dagmamma/sykepleier/støttekontakt/ekstratante) og privatlæreren (som byttes ut innimellom). Tenk å ikke få gå ut av huset!!! Jeg får helt klaus bare av å tenke på det. Men det var en befriende bok å lese, og jeg anbefaler den til alle som liker bøker med bra språk, litt forelskelse, familiedrama og store spørsmål. Og ikke minst en helt fantastisk galgenhumor!

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!