Forfatterintervju

person using typewriter

Her finner du svarene fra de ulike forfatterne vi har intervjuet, sortert etter spørsmål.
Helt nederst finner du lenker til de ulike intervjuene på Instagra,

1. Hva liker du best med den siste boka di?

Linn Skåber om Til ungdommen: Det er mye jeg liker med Til ungdommen. Men jeg vil nok fremheve møtene med alle de fine ungdommene. Det var hyggelig å få være på besøk i deres verden i en periode, få være gjest i deres ungdomsliv.

Neda Alaei om På en betingelse: Min favorittdel i boka er samtalene Yousef har med sine kompiser, særlig med Elliot, og med Ilyas. De er viktige, fine, og ikke minst var det morsomt å skrive dem. Når det er sagt er også samtalene Yousef har kontaktpersonen fra barneverntjenesten også noe av det jeg liker best med boka.

2. Hva er viktig for at du skal like en bok?

Linn Skåber: Jeg liker overraskelser når jeg leser en bok. At menneskene ikke alltid er slik de ser ut som i utgangspunktet eller at situasjoner oppstår som man ikke hadde forventet. Som i livet selv egentlig. 

Neda Alaei: For at jeg skal oppleve en bok som bra, eller for at jeg skal like den, så må jeg ville droppe alt annet jeg egentlig skulle, for å lese videre. Det er også de bøkene jeg tenker mye på, når jeg gjør andre ting. Det må rett og slett være spennende, medrivende, hvor karakterene er interessante å følge.

3. Hva får du inspirasjon av?

Linn Skåber: Jeg får inspirasjon av mennesker, møter mellom mennesker som er forskjellige. Der oppstår det ofte situasjoner man ikke kunne forutse. Da blir det ofte magi i hverdager. 

Neda Alaei: Jeg får inspirasjon av menneskene rundt meg, både voksne og ungdommer. Jeg får inspirasjon av å sitte alene, men omringet av fremmede.

4. Har du noen tips til unge forfattere?

Linn Skåber: Jeg lærte et lite tips om å skrive av Nina Lykke i et forfatterintervju. Hun mente at man ikke skulle gi seg med å skrive en arbeidsdag når man stod fast, ikke klarte skape, ikke var fornøyd. Hun mente at man skulle gi seg når man hadde god driv, da var det lettere å starte opp igjen neste dag. Da kunne man glede seg til å ri videre på den kreative bølgen.

Neda Alaei: Mitt beste tips til unge forfattere er å skrive. Skriv, skriv, skriv, skriv, ikke slutt å skriv. Skriv selv om du ikke vet hva du skal skrive om, bare skriv. Skriv hva du ønsker deg til middag i dag, beskriv det med detaljer. Skriv, la det flyte ut. Stopp opp, les det du har skrevet høyt for deg selv. Så skriver du videre, lar ordene bare komme, det spiller ingen rolle hva det er, la fingrene gli over tastaturet, som om du har dårlig tid. Bare skriv. La det bli noe, før du i det hele tatt tenker på at det skal bli noe bra. Skriv alt du tenker på, og skriv om det, om ikke du klarer å komme på noe heller. Skjønner du tegninga?

5. Hvilken ungdomsbok vil du anbefale til ungdom i dag?

Linn Skåber: Det er spennende å lese bøker til debutanter, synes jeg. Og to av de jeg vet debuterer med spennende historier i år er Carina Edine med Ingen lytter og Camilla Danielsen med Discomus på venteværelse. Ellers ville jeg lest poesi. Det sier mye om vår historie pluss at det er inspirerende til egne tekster. Store tanker i små doser.

Kamilla Danielsen: Discomus på venteværelset

Ingen lytter av Carine Edine, illustrert av Lea Alstad

Legg inn en kommentar

Ubok.no – bøker for ungdom

Følg oss:

Følg oss!

Det meste skjer på TikTok og Insta. Finn oss her:

Kategorier

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggere liker dette: